AĞASAR’DA YAYLA GÖÇLERİ YOLA DÖNDÜ !

AĞASAR’DA YAYLA GÖÇLERİ YOLA DÖNDÜ !

Çepni Kültürünün Hakim olduğu Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde yaylalarda kar’ların eriyip yeşile bürünmesiyle beraber mahallelerde oturanlar Mayıs ayının gelmesiyle beraber Küçük baş hayvanlarla başlayan yayla göçleri Haziran ayında Büyük baş hayvanlar ile yaylalara çıkmaya devam ediyorlar.

Karadeniz’de mevsim sıcaklıklarının yükselmesi ile bin bir çeşit bitki örtüsününün hakim olarak yeşile bürünen Alaca yaylası, Kadırga yaylası ve Sisdağı Yayla’larına asırlardır devam eden çepni kültürü olan yayla göçü geleneği asırlardır kadınlar yöresel kıyafetlerini giyerek zil ve çanlar la süsledikleri büyükbaş hayvanları ile birlikte sabahın erken saatlerinde son bahara kadar yayla edecek oldukları yayla’lara çıkmak üzere yola çıkarak uzun bir yolculuğun ardından obalarına ulaşıyorlar. Burda yaz mevsimi boyunca yaylada kalacak olan yaylacılar hayvanlarını otlatacak ve üretecekleri süt, peynir lerini satarak kazanç elde edecekler. Eylül ayı’nın gelmesiyle beraber tekrar köylerine aynı şekilde dönüş başlayacaklar.

Çepni kültürünün Hakim olduğu Şalpazarı’nda Maıs ve Haziran ayları geldiği zaman bayanlar en yeni yöresel kıyafetlerini giyerrk hayvanlarıda süsleyerek son bahara kadar kalacak oldukları yaylalarına göç ederler.Bu göçler eski yıllarda insanlar sırtlarına Zembil veya Çinti içerisine yolda yemek için azıklarını yiyeceklerini alırlar yaylada kullanacak oldukları Yayık,Kazan,meşrebe bibi temel ihtiyaçlarını da alarak sabahın erken saatlerinde hayvanlarını da süsleyerek yola çıkarlardı. Yolda bir gece kalınırdı bir sonraki gün toplu olarak çıktıkları Yolları aşar yaylaya varılırdı. Yolda toplu olarak gidilirken Halka kurulur horonlar oynanır türküler söyleirdi.

Şimdi ise yaylalara göçen çoğu aileler araçlarla gidiyorlar. Gelenek olarak az da olsa yürüme gitme geleneyi sürüyor yöre halkı yayla geleneyini hayvanları olmasa bile devam ettirmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db