SAYVANÇATAK DERNEĞİ SIRGAN FESTİVALİ DÜZENLEDİ

SAYVANÇATAK DERNEĞİ SIRGAN FESTİVALİ DÜZENLEDİ

Trabzon Şalpazarı Sayvançatak Köyü Derneği doğada yetişen zengin ot türlerine ve Şalpazarı’nın geniş mutfak kültürüne farkındalık oluşturmak amacıyla bu yıl Üsküdar’ın Kirazlıtepe Mahallesi’ndeki Dernek merkezinde 14. Sırgan (Isırgan) Festivali düzenlediler.

Karadeniz Bölgesi’nde ve Trabzon’un Şalpazarı ilçesi’nde yetişen zengin ot türlerinden yapılan yemek çeşitlerine dikkat çekmekip farkındalık oluşturmak üze Trabzon Şalpazarı Sayvancatak Köyü Derneği’nin yönetim kurulu geleneksel haline getirmiş oldukları Sırgan (ısırgan) festivalinin bu yıl 14.sünü gerçekleştirerek doğada yetişen ot türlerini daha yakından tanıma imkanının yanında muhteşem bir lezzet şöleni sunmuş oldular.Şalpazarı yöre insanlarının mutfak kültüründe yaygın olarak tükettikleri Sırgan (sırgan), Galdırik, Baldıran otu, Gücükte otu, Ezertere Otları bu türlerden bazılarıdır.

Sayvançatak Derneği’nin düzenlemiş olduğu Festivale Şalpazaı ilçesinin medarı iftiharı Önceki dönem Üsküdar Belediye Başkanı Av.Hilmi Türkmen,Türkiye Nükleer Enerji A.Ş. Genel Müdürü Necati Yamaç, Üsküdar ilçe Milli Eğitim Müdürü Semih Durmuş, Şal-fed başkan vekili Fahri Durmuş, Üsküdar meclis uyesi kuyumcu Muammer Ucel, Lastik iş Sendikası hukuk işleri Md.Ali Öztürk, Kardeş dernekler ve kadın kolları başkanları ve yöneticileri, Kirazlıtepe Mahalle Muhtarı Nazmi Yamaç ve vatandaşlar katıldı.

Trabzon’un Şalpazarı ilçesi Sayvançatak Köyü Derneği Başkanı Erol Yanık “Şalpazarı ilçesinde asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar ulaşan çok çeşitli yabani ot kültürüne sahipiz. Bu ot türlerinden bir tanesi de Sırgan otu’dur. Sayvançatak Derneği olarak bizler de bu yıl 14.sünü gerçekleştirdiğimiz bu Sırgan festivalini Derneğimizin Kadınlar kolu Başkanı Havva Uçar’ın önderliğinde doğada yetişen Sırgan otu’nu toplayarak Yemek yapıp Şalpazarı yöremizin zengin mutfak kültürüne farkındalık oluşturup, yeni nesillerimize bu kültürümüzü tanıtmak, aktar amacıyla bu Festivali gerçekleştirmiş olduk” dedi.

Derneğin Kadınlar kolu Başkanı Havva Uçar’da “Sırgan otunun taze yaprakları ve yeni çıkan sürgünleri yöremizde doğadan toplanarak çorba yemeği yapımının yanında böreklerde, pide ve gözlemelerde, ekmeklerde ve çay yapımında da kullanılmaktadır. Isırgan otu aynı zamanda kurutularak da çorba ve çay yapımında yılın on iki ayı tüketilebilinen doğal şifa kaynağıdır” dedi.

Başkan Erol Yanık “Sayvançatak Derneği olarak düzenlemiş olduğumuz bu Sırgan festivali’mize mısır ekmeği sponsoru olan
Çetrik Mahallesi’nden Dernek üyemiz Hasan Turan’a ve katılan vatandaşlarımızın her birine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Sağolsunlar Varolunlar” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db