ŞALPAZARI’NIN TARİHİ VE KÜLTÜRÜ

ŞALPAZARI’NIN TARİHİ VE KÜLTÜRÜ

Geyikli Derneği;Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde yaşayan Oğuz Çepni Türkleri’ne ait kültürünü ve gastronomi mutfak mirasını İstanbul’a taşıyarak “Şalpazarı Yöresel Mutfak Kültürü” günü düzenleyerek yörenin Mutfak Lezzetleri’nin tanıtımı gerçekleştirdiler.

Trabzon Şalpazarı Geyikli Beldesi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği 1 Aralık 2024 tarihinde Dernek merkezinde gerçekleştirmiş oldukları etkinlikte Şalpazarı mutfağı’nın kültürel zenginlikleri tanıttılar. Bu tanıtımda gün boyunca Şalpazarı’nın kültürel mirasından, yöresel lezzetlerine kadar bir çok ürün misafirlerin, İstanbulluların beğenisine sunuldu.Bu tanıtımda neler vardı derseniz? Neler yoktu ki Şalpazarı’nın meşhur Yağlı bişi (yufka)sı Keşkeği, Pancar Sarması (Karalahana sarması) Ağasar Balı, Sırgan (ısırgan) yemeği ve daha bir çok lezzet açılan stantlarda ziyaretçileri ağırladı.

Trabzon Şalpazarı Geyikli Beldesi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin kadınlar kolu başkanı Ayşe Karagöz Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde yetişen yöresel ürünler ile ilgili dernek merkezinde düzenlemiş oldukları “Şalpazarı Yöresel Mutfak Kültürü Günü” ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında “Trabzon’un Şalpazarı yöresinde yaşayan Oğuz Çepni Türkleri’nin tarihten gelen kadim kültürü, gelenekleri ve yöresel lezzetleri’ni tanımak ve tanıtmak amacıyla bu yıl ilkini gerçekleştirdik.Allah’a hamdolsun etkinliğimize Sadece ilçemizden değil Trabzon ilimizin genelinden ve çevre illerimizden de gelenlerle birlikte yoğun ilgi ve katılım ile birlikte gerçekleşti.Bu Etkinliği Şalpazarı kültürünü tanıtmak ve hemşerilerimiz ile bir araya gelmek amacıyla düzenledik. Be vesile ile de insanlarımızın yöresel ürünlere ne kadar yoğun bir ilgi gösterdiklerini görmüş olduk. Bundan sonraki yıllarda inşallah Yöremiz ile ilgili Şalpazarı Memleket Günleri’ni bir marka haline getirerek her sene geleneksel bir şekilde düzenlemeye özen göstereceğiz” dedi.

Geyikli Derneği; “Şalpazarı Yöresel Mutfak Kültürü” etkinliğini gerçekleştirerek Şalpazarı’nın tarihini, kültürünü örfünü adetini keşfetme fırsatı sunmuş oldular. Bu tür etkinliklerin birlik ve beraberlik bağlarımızı güçlendirmek ve yöremizin kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarmak adına son derece önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz. Katkı sağlayan herkese şükranlarımızı sunarız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db