Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı yaylalarda kar’ların eriyip yeşile bürünmesiyle beraber mahallelerde oturanlar Mayıs ayının gelmesiyle beraber Küçük baş hayvanlarla başlayan yayla göçleri Haziran ayı’nın gelmesiyle de Büyük baş hayvanlarıyla yaylalara göçmeye devam ediyorlar.
Karadeniz’de mevsim sıcaklıklarının artması ve yeşile bürünen Şalpazarı ilçesi’nin yaylaları Alaca yaylası,Kadırga yaylası ve Sisdağı Yayla’larına asırlık gelenek olan yayla göçü geleneyini yöresel kıyafetlerini giyen yöre halkı zil ve çanlar la süsledikleri büyükbaş hayvanları ile birlikte sabah erken saatlerde yayla edecek oldukları yayla’lara çıkmak üzere yola çıkarak uzun bir yolculuğun ardından yayla edecek oldukları obalarına ulaşıyorlar. Burda yaz mevsimi boyunca yaylada kalacak olan yaylacılar hayvanlarını otlatacak ve üretecekleri süt, peynir lerini satarak kazanç elde edecekler. Eylül ayı’nın gelmesiyle beraber tekrar köylerine aynı şekilde dönüş başlayacaklar.
Trabzon Dernekler Federasyonu yön.kur.üyesi Ali Erata’da katılan yayla göçü yolculuğuna konuyla ilgili olarak yaptığı söyleşide “Bu bizim Eskilerden beri yüz yıllardır atalarımızdan kalan bir gelenek. Yöre halkı yıllardır Mayıs ve Haziran ayı’nın gelmesiyle beraber en yeni yöresel kıyafetlerini giyerler hayvanları süsleyerek son bahara kadar kalacak oldukları yaylaya göç ederler.Bu göçler yapılırken insanların sırtlarında azıkları yaylada kullanacak oldukları Yayık,Kazan,meşrebe bibi temel ihtiyaçlarını alarak sabahın erken saatlerinde hayvanlarını da süsleyerek yola çıkarlardı. Yolda bir gece kalınırdı bir sonraki gün toplu olarak çıktıkları Yolları aşar yaylaya varılırdı. Yolda toplu olarak gidilirken Halka kurulur horonlar oynanır türküler söyleirdi.şimdi ise yaylaya göçen çoğu aileler araçlarla gidiyorlar.Şimdi artık çoğu aileler hayvan bakmıyorlar bakanların çoğu’da araçlarla yayla’lara gidiyorlar.Gelenek olarak az da olsa yürüme gitme geleneyi sürüyor yöre halkı yayla geleneyini hayvanları olmasa bile devam ettiriyorlar” diye konuştu.
Bir cevap yazın