Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde ikamet eden Mahalle sakinleri bahçelerine dikmiş oldukları Armut fidanları büyüyüp armut vermeye başlayınca mahalle sakinleri sonbaharın gelmesiyle birlikte ağaçta olgunlaşan armutları toplayıp Armut Pekmezi (Armut Balı) yapmaya başladılar.
Armut Balı (Armut Pekmezi) nin yapılışı ile ilgili olarak Şalpazarı ilçesinin son köyü Sinlice Mahallesi’nde ikamet eden Ali Erata ile yapmışolduğumuz görüşmede “Yeşilin her tonuna sahip tertemiz mis gibi doğada her hangi bir ilaçlama yapılmadan organik olarak yetişen armut çeşitleri sonbaharın gelmesiyle birlikte Ağaçlarda büyüyüp olgunlaşan armutlar toplanıp yıkayarak evlerimizin bahçesinde (kapısında) yakılan ateş üzerine konulan büyük geniş kazanların içerisinde bıçak ile kesilikaynatılarak iyice pişirilir daha sonra pişirilen armut temiz bir bez torbalar yardımıyla tosasından ayrılarak süzülür. Daha sonra süzülen armut suyu yanan ateşte köyü kıvama gelene kadar kaynatılır Pekmez halini alır. Yapılan bu Armut Pekmezi’ne yöre halkı Armut Balı ismini verir. Armut Balı’nı kişilerin isteğine bağlı olarak her çeşit armut türünden yapmak mümkün dur fakat iyice olgunlaşmış Elevü armudu türünden yapılan Armut Pekmezi (Armut Balı) daha lezzetli daha tatlı olur” dedi.
Şalpazarı yöresinde her yıl sonbaharda Eylül, Ekim aylarında mahalle kadınları bahçelerinden toplamış oldukları armutları pekmez haline getirerek kavanozlara koyup özel hediye olarak vermekteler Fuarlarda, Pazarlarda, Kermeslerde aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla da satmaktadırlar. İlçede yöre kadınları tarafından özellikle Elevü Armudu cinsinden yapılan Armut Pekmezi (Armut Balı) Kış aylarında birçok hastalığa karşı korunmak ve kansızlığı gidermek amacıyla bölgede sabahları kahvaltı sofralarını süsleyen vazgeçilmez lezzeti olan armut pekmezi çok tüketilmektedir.
#geyiklihaber
Bir cevap yazın