ŞALPAZARI’NIN TARİHİ MİRASLARI

ŞALPAZARI’NIN TARİHİ MİRASLARI

Trabzon’un Şalpazarı ilçe merkezinden geçen Ağasar Deresi kenarında eski tarihi ipek yolu üzerine yapılmış olan tarihi kültür varlıklarımızdan biri olan tarihi “Zeynelin Köpüsü”diye bilinen Taş Kemer Köprü’nün çevre düzenlemesi ile birlikte Restorasyonunu yapılmayı bekliyor.

Şalpazarı ilçesinin Ağasar Deresi kenarında eski tarihi ipek yolu üzerine 1880 li yıllarda Zeyneloğulları sülalesi tarafından yaptırılan tarihi Kemer Köprü 12 m uzunluğunda 3 m eninde 20 m yüksekliğindedir.

Bu tarihi Taş köprü Geyikli Mahallesi sınırları içerisinde olup şimdiki Ağasar Deresi kenarından devam eden Karayolu’na 150 m mesafede olup Karayolu’ndan da görülmektedir. Bu Kemer Köprüler Şalpazarı ilçesinin tarihi miraslarından biri olarak hem kültürel hem de turistik açıdan büyük önem taşımaktadır.

Ülke tarihi ve Şalpazarı tarihi açısından hem kültürel hem de turistik açıdan büyük önem arz eden bu tarihi köprüler belgelenerek yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla çevre düzenlenmeleri ile birlikte aslına uygun bir şekilde restore edilip korunma altında alınması büyük önem arz etmektedir.

Trabzon’un Şalpazarı ilçesi genelindeki tarihi ipek yolları üzerinde çok ca bulunmakta olan bu tarihi miraslar özgün yapılarına zarar verilmeden Restorasyon çalışmaları bir an önce yaptırılarak hem ülkemiz, hem yerel hemde turistler için ülke turizmine kazandırmış olmasının yanında geçmişten geleceğe aktarılacak olan en güzel tarihi eserlerimiz olacaktır.
Geyikli Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db