BAŞKAN DURAL’IN İMECE AÇIKLAMASI

BAŞKAN DURAL’IN İMECE AÇIKLAMASI

Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı Köylerinde, mahallelerinde geçmişten günümüze kadar gelen imece usulü ile mısır soyma işlemi mahalle sakinlerinin gün içerisinde tarladan eve getirmiş oldukları mısırları akşam olunca hep beraber dayanışma içerisinde bir araya gelerek türküler Maniler atışarak mısırları soyup kullanmaya hazır hale getiriyorlar.

Trabzon Şalpazarı ilçesinin her mahallesinde olduğu gibi Geyikli Mahallesi’nde de mahalle sakinleri gündüz gün içerisinde tarladaki mısır saplarından ayırarak eve getirmiş oldukları mısır koçanlarını mahalle sakinleri kendi aralarında birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde imece usulü mısırları koçanından soyup kullanıma hazır hale getiriyorlar. Daha sonra koçanından ayrılarak soyulan mısırlar ev sahibi tarafından kuruyup kullanıma hazır hale gelmesi için Tekir’e (Selendir’e) seriliyor. Daha sonra mısırları soymak için imece’ye gelen mahalle sakinlerine ev sahibi tarafından ceşitli yöresel ikramlar sunuluyor.

Geyikli Mahallesi’nde mısır soyma İmece’sine katılan Şalpazarı Geyikli Mahallesi Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği başkanı İmam Hatip Ömer Dural Konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada “İmece geleneği yöremizdeki Mahallelerimizde asırlardır atalarımızdan dedelerimiz den beri gelenek haline gelerek mahalle sakinlerimizin birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde akşamları bir araya toplanarak tarladan eve getirilen mısırları imece usulü soymaktadırlar.Sis Dağı’nın eteklerinde ikamet eden hiç bir vatandaşımız mahalle sakinimiz bir birlerinden hiç bir şey talep etmeden bu geleneği sürdürmelerinden dolayı çok mutluyuz”dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db