Kaldırik otu, Karadeniz bölgesinde yetişen ve yöresel mutfak kültüründe sıkça kullanılan besleyici bir orman, yabani bitki türlerinden biridir. Bu bitki genellikle ilkbahar aylarında yetişir ve mavi-mor renkli çiçeklere sahiptir.
Trabzon’un Şalpazarı yöresinde yaşayan yöre halkı ilkbahar’ın gelmesiyle ormanlarda otlu alanlarda yetişen bu bitkiyi toplayarak kavurma, kızartma, turşu, salatalarda, börek iç harcı veya çorba gibi yemeklerde kullanılarak sofraları süslemektedir. Aynı zamanda bu bitki doğal lezzet kaynağı olmasının yanı sıra besin değeri açısından da Vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirimi destekleme, iltihaplanmayı azaltma gibi faydalarının olduğu söylemektedirler.
Şalpazarı’nın zengin bitki türlerinden bir olan Kaldırik otu’nu toplayan Şalpazarı’nın STK’cılarından Ali Erata Geyikli Haber’e yapmış olduğu açıklamasında “Doğu Karadeniz’de ve ilçemiz Şalpazarı yöresinde bitki türlerinin zengin olması nedeniyle Gastronomi mutfağı açısından ülkemizin en güzel yerlerinden birinde yaşıyoruz. Bu gün Şalpazarı yöremizde yetişen zengin bitki türlerinden yaptığımız sebze yemeklerimiz Kaldirik, Isırganı, lahana, Ezertere, Baldıran gibi bitki yemeklerimiz var. Bugün insanlar farklı lezzetleri tatmak için dünyanın farklı yerlerine gitmektedirler.Bu konuda Şalpazarı ilçemizi Dünyada Gastronomi mutfağı merkezi haline getirebiliriz. Şalpazarı yöremizde bir çok endemik otun olduğunuz biliyoruz fakat bunları dünyaya yeterince tanıtamıyoruz.” dedi.
Geyikli Haber