ŞALPAZARINDA ARMUT BALI SEZONU BAŞLADI

ŞALPAZARINDA ARMUT BALI SEZONU BAŞLADI

Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı Mahallelerde vatandaşlar bahçelerine dikmiş oldukları Armut fidanları ve yöre halkı tarafından Elevü armudu diye bilinen armut fidanları doğal olarak yetişip büyüyerek armut vermeye başlayınca sonbaharda yöre halkı armutları toplayıp Armut Pekmezi (Armut Balı) yapmaya başladılar.

Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı mahallelerinde vatandaşlar kendi bahçelerine dikerek yetiştirmiş oldukları Elevü armudu ve diyer armut çeşitleri olan armut fidanları büyüyüp meyve vermeye başlayınca her hangi bir ilaçlama yapılmadan doğal ortamda yetişen armutlar sonbaharın gelmesiyle Eylül, Ekim aylarında vatandaşlar ağaçlardan geleneksel yöntemlerle toplayıp yıkadıktan sonra evlerin bahçesinde belirli aşamalardan geçirilerek Armut Pekmezi (Armut Balı) yapmaktadırlar.

Konuyla ilgili Şalpazarı Geyikli Mahallesi’nde ikamet eden Fatma Şengül (Oli gızı) ile yapmış olduğumuz görüşmede “Yeşilin her tonuna sahip tertemiz mis gibi doğada her hangi bir ilaçlama yapılmadan organik olarak yetişen Elevü armudu ve diyer armut çeşitleri sonbaharda Eylül, Ekim aylarında iyice olgunlaşmasıyla toplayıp yıkayarak evlerimizin bahçesinde (kapısında) yakılan ateş üzerine konulan büyük geniş kazanların içerisine bıçak ile kesilip parçalanarak koyulan armutlar kaynatılarak iyice pişirilir daha sonra pişirilen armut temiz bir bez torbalar yardımıyla tosasından ayrılarak süzülür. Daha sonra süzülen armut suyu yanan ateşte köyü kıvama gelene kadar kaynatılır Pekmez halini alır. Yapılan bu Armut Pekmezi’ne yöre halkı Armut Balı ismini verir. Armut Balı’nı kişilerin isteğine bağlı olarak her çeşit armut türünden yapmak mümkün dur fakat iyice olgunlaşmış Elevü armudu türünden yapılan Armut Pekmezi (Armut Balı) daha lezzetli daha tatlı olur” dedi.

Şalpazarı yöresinde her yıl sonbaharda Eylül, Ekim aylarında mahalle kadınları bahçelerinden toplamış oldukları armutları pekmez haline getirerek kavanozlara koyup özel hediye olarak vermekteler Fuarlarda, Pazarlarda, Kermeslerde aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla da satmaktadırlar.İlçede yöre kadınları tarafından özellikle Elevü Armudu cinsinden yapılan Armut Pekmezi (Armut Balı) Kış aylarında birçok hastalığa karşı korunmak ve kansızlığı gidermek amacıyla bölgede sabahları kahvaltı sofralarını süsleyen vazgeçilmez lezzeti olan armut pekmezi çok tüketilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db