Kütahya İl Müftüsü Hüseyin DEMİRTAŞ’ın üç aylar mesajı

Kütahya İl Müftüsü Hüseyin DEMİRTAŞ’ın üç aylar mesajı

✅RAHMET MEVSİMİ VE ÜÇ AYLAR
Bugün güneş takvimi ile 13 Şubat 2021 , ay takvimi itibarı ile de 1 Receb 1442’dir.

Maneviyat dünyamızı yenileme, güçlendirme ve tamir etme imkanı verecek yeni bir iklime girmiş bulunuyoruz.

Bereket ve rahmet getirmesi dileği ile aşağıdaki hususları , değerli vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum:
✔• Zaman ve Zemin
Zaman hızla akıp gidiyor . Ayların sultanı Ramazanın habercisi Receb ayına girdik. Her şey zaman ve zeminde gerçekleşiyor. Bu iki temel kavram içinde eylemlerimizi ve amellerimizi icra ediyoruz. Zamanı ve zemini değerli kılan husus , kutsal ile irtibatının kurulması ve içerisinde yapılan anlamlı eylemler ve amellerdir.

Kadim kültürümüzde bu üç aylara (Receb-Şaban-Ramazan) çok değer verilmiştir. Sevgili peygamberimizin duası bu kadim kültürün oluşmasında önemli bir etken olmuştur :
“Allahım! Bize Receb ve Şaban’ı mübârek kıl ve bizi Ramazan’a kavuştur”. ( Hadis-i Şerif)

Yıl, ağaç gibidir. Receb ayı ağacın yapraklı, şaban meyveli, Ramazan ise meyvesinin toplanacağı zaman dilimini ihsas ettiriyor bize. Yine Receb ayı tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad aydır. Receb hürmet, şaban hizmet, Ramazan ise nimet ayıdır.

✔ ▪︎Dini vakit Sistematiğimizde Güneş ve Ay
Bir yıllık zaman dilimi farklı farklı mevsim özelliklerini içinde barındırıyor: ilklbahar, yaz, sonbahar , kış…Her mevsimin kendine özgü tezahürleri var.
Aynı şekilde dinimizin vakit sisteminde güneş ve ay takvimine göre oluşturulan zaman dilimlerinin de özellikleri ve tecellileri vardır. Örneğin güneşe göre oluşan namaz vakitleri ,günümüzü tanzim ediyor ve bizleri namazla buluşturuyor. Hayatımıza anlam ve değer katıyor.
Ay takvimine göre oluşturulan zaman dilimleri de oruç mevsimi, hac mevsimi, zekat hesaplaması, oruç ve bayram günlerimizi oluşturuyor ve yılın tüm mevsimlerini dolaşıyor.

Bu dolaşım içinde üç ayların ayrı bir motivasyonu ve atmosferi vardır. Bu dolaşımda Recep, Şaban, Ramazan ayları alelade değil fevkelade bir ikim oluşturuyor müminler için..

✔▪︎Üç aylarda üç temel değer saklıdır:
Sevgili peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyuruyor : “Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” (Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, 1/423)
Bu hadis-i şerifte 3 aya 3 özne ile vurgu yapılmıştır:

• Recep, Yüce Allah’ın ayı,
• Şaban, Hz.Peygamberin ayı,
• Ramazan, Ümmetin ayı.

Yüce Allah, Hz. Peygamber, Ümmet ( İnsanlık)
Üç ayların yukarıda belirtilen hususlara dair bir anlamı ve değeri vardır .
Aylar bazında aşağıdaki şekilde bir değerlendirme yapmak mümkündür :

????• 1-Receb Ayı : Receb ayı , dört haram aylardan (zilkade,zilhicce-muharrem ve receb) biri olması sebebi ile saygındır. Bu aylarda müşrik araplar hac ve umre mevsimi dolayısı ile savaşı bırakırlardı. İbadet mevsimine saygı sebebi ile geçici de olsa zlüm,yağma ve talan yapmazlardı. Bu haram ayların üçü ardışık gelir ,receb ayı farklı gelir. Bu sebeple recep ayına, recebulferd de denir.. Yüce Mevlâmızın vahdaniyetine atıf var.. Zulüm ve haksızlıkların bir zaman dilimi bile olsa durmasını ifade etmesi sebebi ile marka değerini ZULME TAVIR / İNSANA saygıdan almaktadır. .
Yüce Allah, zulmü kendine haram kılmıştır.. Zalimin zulmü varsa ,mazlumun da Allah’ı var denilmiştir. Bu anlamda Receb ayı ile , Allah’a saygı , insana değer vermek gerekliliği hissettirilir. Bizim medeniyetmiz bu sevgi ve saygıyı Yunusun dili ile “yaradılanı severiz yaradan da ötürü” denmiştir.

????• 2-Şaban Ayı : Şaban ayında Hz.Peygamberin büyük bir heyecanla beklediği Kıble Tahvili (degisimi) gerçekleşmiştir. . Dünya çapında kıbleler, teke inmiştir. .İnsanlığın ilk evi olan Kabe artık islam dini ile birlikte son dinin son kıblesi olmuştur.
Şaban ayının 15’ine tekabül eden Berat Kandilindeki bu önemli olayla İslam dininin evrenselliği tescil edilmiştir. Böylece nasıl ki ilk mabed olan Kabe , babamız Hz. Adem Aleyhisselama ilk insanlık evi olarak Kabe mekan olmuş ise aynı şekil de Hz.Peygamberin çok arzu ettiği kıble tahvili ile bu büyük beklenti karşılanmıştır.
“(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir.” (Bakara,144
Şaban ayının en önemli değeri Kabe-i Muazzama’nın kıble belirlenmesidir.

????• 3-Ramazan Ayı : Ramazan ayında , Kadir gecesinde Kur’an-ı Kerim indirilmeye başlamıştır. İndiği geceyi bile bin aydan daha hayırlı hale getirerek bir ömre bedel kılmıştır Yüce Mevlamız..
Bu ayın değeri deyim yerinde ise marka değeri Kuran-ı Azimussandir..Bu muazzam ay, aynı şekilde RAHMET , MAĞFİRET VE KURTULUŞ imkanı ile ayrı bir lütfü Rahmanidir..

✔ Neler yapabiliriz ?
Üç aylar, bir arınma ,tevbe istiğfar mevsimidir. Bir dua ve niyaz mevsimidir bu mübarek zaman dilimleri.
Bu zaman diliminde manevi açıdan temizleme, toparlama ve iyileştirme ile manevi sağlığımızı korumaya almalıyız..
Pandemi dönemini de fırsat bilerek kendimize zaman ayırmalıyız. Online eğitimlere ağırlık verilmeli. Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığınca “Haydi evden Kur’an Öğrenmeye “ uygulamasına katılarak Kur’an-ı Kerimi öğrenebiliriz.

Bu ayda bol bol okumalar yapılmalıdır. Temel Dini Bilgilerimizi güçlendirmeliyiz. Özellikle “Hadislerle İslam” isimli 7 ciltlik kitabı okumlayız, ailemizle birlikte.. Bu esr Diyanet tarafından da intenette yayınlanmıştır. 45 ciltlik İslam Ansiklopedisi aynı şekilde yayınlanmıştır.
Bu mübarek ayda Pazartesi ve Perşembe günleri oruçlarına ağırlık vermeliyiz.
Üç aylar içerisinde iyi insan ve iyi bir Müslüman olunmalı ve israftan kaçınılmalıdır. Küsler varsa barıştırılmalı ve araları yapılmalıdır.
Yine pandemi sebebi ile maddi zorluklar çeken kardeşlerimize maddi ve manevi destek vermeliyiz.

Kısa başlıklar halinde belirtirsek bu ayda ;başta dua olmak üzere iyi bir muhasebe ve tevbe istiğfar yapılmalı, Kur’an üzerinde çalışma , nafile ibadetleri çoğaltma , mali ibadetleri çoğaltma , Hz. Peygamberi tanıma ve anlama gibi bilgilenme çalışmaları yapılmalıdır.
Beden sağlığımıza değer verdiğimiz gibi maneviyat dünyamıza ve ruh sağlığımıza da değer vermemiz ve manevi gıdalarla beslemeliyiz.

Bu mübarek günlerde pandemi kurallarına uyarak , geçmişin muhasbesi, geleceğimzin planlaması ve içinde bulunduğumuzun zaman dilimlerinin ibadet ve faydalı amellerle değerlendirilmesi niyazı ile hepiniz sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Hüseyin DEMİRTAŞ
Kütahya İl Müftüsü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db