AĞASAR’DA KIŞA HAZIRLIK

AĞASAR’DA KIŞA HAZIRLIK

Karadeniz Mutfağının olmazsa olmazlarından biri olan fasulye turşuşu Şalpazarı yöre halkının da yılın on iki ayı mutfaklarından eksik olmayan yiyeceklerin başında gelir.

Fasulye turşusu Şalpazarı yöresinde her öğün tüketilebilinen yöresel yiyeceklerin en başında gelen yiyeceklerden bir tanesidir. Yöre halkı Nisan , Mayıs aylarında kendi imkanları ile kazıp dikmiş oldukları Fasulye tohumlarını Ağustos, Eylül aylarında fasulyelerini toplayarak Fasulye Turşuşu, Konserve gigi çeşitli kış hazırlıkları yapmaktadırlar.

Fasulye turşusunun Hazırlanış şekli ; Tarladan toplanan taze fasulyeler Evde uygun bir yere dökülerek fasulyenin uçları kırılır sertleşmiş olanları seçilir.Evin bahçesinde yakılan ateşin üzerine üç ayaklı sacen üzerine Büyük Bakırdan yapılmış olan kazan konulur kazanın içerisi belirli seviyeye kadar su doldurdular kazanın altındaki ateş yakılarak suyun kaynaması sağlanır daha sonra kaynayan suyun içerisine seçilmiş olan fasulyeler dökülür belli aralıklar ile kazanın içerisindeki fasulyeler Büyük kepçe ve kevgirler ile arkalı önlü karıştırılarak fasulyenin haşlanması sağlanır. Daha sonra geniş bir kabın içerisine alınan fasulye üzerine soğuk su dökülerek soğması sağlanır

Soğutulmuş olan fasulye yi turşu koyacağımız pilastik kabın içerisine tuz,Sarımsak,Sirke ile beraber yerleştirilir üzerinede su ilave edilerek ağzı kapatılır güneş görmiyecek serin bir yere bırakılır. ilerki zamanlarda Turşu olma sırasında ağzı taşarak suyu eksilir zamanla kontrol edilerek eksilen suyu tekrar tamamlanır.Yapmış olduğumuz turşu Yaklaşık 10 gün içinde yenecek hale gelecektir.

Fasulye Turşuşu Eski yıllarda tahtadan yapılan Fıçı veya Kerpiçten yapma Küplerin içerisine yerleştirilsede son yıllarda daha ufak naylon kaplara yapılmaktadır.

Fotoğraflar ;
TDF Yön.kur.üyesi Ali Erata

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

74978e3b3f6e01292b82b4c8b5fff9db